portfolio
portfolio
portfolio
portfolio
portfolio
portfolio
portfolio
portfolio
portfolio

Bylinková zahrada Tiree Chmelar

Bylinková zahrada Lu & Tiree Chmelar ve Valticích je unikátní veřejně přístupnou zahradou svého druhu v České republice. Samostatný areál o rozloze cca 3000 m2 se nachází v bezprostřední blízkosti Národní kulturní památky Zámek Valtice, na ploše bývalého zámeckého zahradnictví a vznikal během let 2004-2010. Zahrada byla oceněna třetím místem v soutěži Park roku 2010, který vyhlašuje Svaz zakládání a údržby zeleně a Cenou děkana Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity.

Hlavními iniciátory projektu byli manželé Tiree a Lubomír Chmelarovi z USA.

Zahrada je navržena jako samostatně fungující objekt zahrnující tematické záhony bylin s informačním programem, okrasný parter, sad s odpočinkovou zónou a prodejnu suvenýrů.

Najdete zde mimo jiné Zahradu vůní, Kulinářskou zahradu, Zahradu mýtů a legend, Zahradu motýlů a včel. Menší plochy zaujímají Záhony antických bylin,Záhony barvířských bylin a Záhon lásky.

Celkem je v zahradě pěstováno více než 300 druhů rostlin. V sezóně je v zahradě zajištěn erudovaný průvodce.

Zahrada je ideálním cílem výletů pro návštěvu rodin s dětmi, neboť mimo jiné se v ní nachází také pískoviště, vodní prvek s konvičkami, houpací sítě a různé zahradní hry, což jsou aktivity, které jistě dotvoří každý rodinný výlet.

Další možnost je pořádání školních výletů a exkurzí, které je však nutno domluvit předem.

Adresa: křižovatka ulic Zámecká a Sklepní (Zámek 1), 691 42 Valtice

Kontaktní údaje: bylinkovazahrada@gmail.com; Přemysl Krejčiřík; tel. 604 834 527;  premysl.krejcirik@gmail.com; http://www.bylinkovazahradavaltice.cz

Otevírací doba: polovina května (od slavnostního zahájení sezóny) – říjen, více na webových stránkách

Date
24.5.2018
kategorie
Jihomoravský kraj
štítky
soukromá
Follow Us

Login

Lost your password?