Bílení stromů jako ochrana proti mrazu a slunci

Bílení kmene je jednoduché řešení, kdy se nátěrem bílou barvou chrání okrasné a ovocné stromy před poškozením sluncem. To je důležité hlavně v zimě, kdy jsou příliš velké teplotní rozdíly mezi osluněním a mrazem.

Velké kolísání teplot v zimním období způsobuje mrazové trhliny. Nejkritičtější situace nastává v období, kdy je část kmene ohřívaná nad 0 °C a na odvrácené straně kmene je teplota pod 0 °C. To bývá nejčastěji v předjaří, ale můžete to nastat i během současných, kolísavých zim.

Rozdíl v teplotách na opačných stranách kmene může být až 25 °C. Zejména na konci zimy mohou teploty stoupající poměrně vysoko nad nulu nastartovat na osluněné straně stromu aktivitu buněk kambia, dělivého pletiva na rozhraní kůry a dřeva. Když pak teplota opět dramaticky poklesne, buňky jsou nenávratně zničeny.

Poškozená pletiva nejdříve změní barvu a kůra je v tomto místě jakoby propadlá. Potom se na kůře objeví drobné trhlinky, kůra postupně odumírá a odchlipuje se od dřeva. Následky slunečního úpalu nemusí být patrné ještě několik týdnů i měsíců od momentu, kdy k němu došlo. Trhliny v kůře pak mohou být vstupem pro dřevokazné houby a rozsáhlejším poškozením stresovaný strom je rázem atraktivní také pro dřevokazný hmyz.

Někdo stromy obaluje jutovou tkaninou, speciální papírovou páskou, rákosovými nebo bambusovými rohožemi. Jinde se používá  smrkové chvojí či suché stonky slunečnic, různé plastové tubusy apod. Někteří používají k ochraně kmenů před slunečním úpalem obyčejná prkna, která rozestaví na jižní stranu stromů tak, aby jejich stín v poledne zakryl kmen. Údajně lze tímto jednoduchým způsobem snížit teplotu až o 15 °C.

Zdroj: Hobby.cz

Login

Lost your password?