portfolio
portfolio
portfolio
portfolio
portfolio
portfolio
portfolio

Školní zahrada ZŠ Přibyslav

Zahrada je plně funkční, nabízí dobré podmínky pro výuku mnoha předmětů i pro hry a odpočinek. Všechny dřeviny i ostatní prvky na zahradě jsou opatřeny trojjazyčnými popisky. K výuce slouží altán – učebna v přírodě, k odpočinku ohniště, ke hrám hmatová stezka a vrbová chýše. Provoz zahrady je zcela soběstačný, k zalévání je využívaná dešťová voda, k přihnojování záhonků vlastní kompost. Posečená tráva, listí ze stromů i plevel se kompostují, tráva z louky sečené ručně kosou se suší jako krmivo pro morčata, která na zahradě chovají děti z přírodovědného kroužku.

Zahrada je vybavená mnoha výukovými prvky – pro výuku matematiky čtverečním metrem, vytyčenou plochou 1 aru. Jako geometrická tělesa pro výpočty povrchů a objemů slouží sudy (válce), střecha altánu (jehlan), vyvýšené záhony (kvádr), vrbová chýše (polokoule), využívané jsou i sluneční hodiny. V trávě jsou položeny dlaždice – hrací pole pro Člověče nezlob se!, při kterém vstupují hráči na nová pole, jen pokud zodpoví otázky z oblasti přírodopisu, vlastivědy, českého jazyka atd. Na záhonech a ve fóliovníku se pěstuje zelenina, obiloviny a jiné hospodářské plodiny, v ovocném sadu několik druhů ovoce, dále krmivo pro ptáky na zimu a pro morčata, okrasné trvalky a bylinky. Výpěstky slouží jako pomůcka v hodinách přírodopisu, suroviny do hodin vaření, materiál pro výrobu čajů, mastí a vonných esencí.

Školní zahrada je útočištěm mnoha živočichů – hostí ještěrky, mnoho druhů hmyzu, vodní bezobratlé, půdní drobotinu, ježky a množství ptačích druhů. Je o ně dobře postaráno – k dispozici mají hromadu kamení, několik hmyzích hotelů, dvě jezírka, květnatou louku, tři budky, hromadu listí a větví, tříkomorový kompostér, v zimních měsících plná krmítka.

Zahrada je celoročně otevřená a plně k dispozici návštěvníkům, po předchozí domluvě vás po ní provedou děti z přírodovědného kroužku. Během roku je místem konání několika akcí pro veřejnost. Konají se zde veganské večeře a férové snídaně, výstava domácích mazlíčků, program v rámci Dne stromů a Víkendu otevřených zahrad. Návštěvníci mohou využít ohniště s posezením a velké množství laviček v různých koutech zahrady.

Adresa: Školní zahrada ZŠ Přibyslav, ul. Tržiště, 582 22 Přibyslav

Kontaktní údaje: Marie Zichová; tel.731 722 608; zichovam@zspribyslav.cz; http://www.zspribyslav.cz

Otevírací doba: celoročně každý den

možnost zajištění tlumočení v Aj, Fj, Nj – zdarma

Date
4.2.2019
kategorie
Vysočina
štítky
školní
Follow Us

Login

Lost your password?