portfolio
portfolio
portfolio
portfolio
portfolio
portfolio
portfolio
portfolio
portfolio
portfolio
portfolio
portfolio

Naučný botanický park při katedře biologie Přf UJEP

Zahrada Naučný botanický park při katedře biologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (PřF UJEP) je doplňujícím vzdělávacím místem pro studenty UJEP a další vzdělávací instituce v Ústeckém kraji. Leží na mírně skloněném jižním svahu v nadmořské výšce 165–175 m n. m. Jeho výměra činí téměř jeden hektar. Přístupovou cestou z ulice Za Válcovnou je zahrada rozdělena na pravou a levou část. V pravé části se nachází arboretum, čedičová skalka a písčina se zástupci teplomilných a suchomilných rostlin Českého středohoří, dále pak stanoviště s hájovou květenou, květnatá louka a ovocný sad, divoký koutek. V levé části parku je situováno vřesoviště, konstrukce s vinnou révou, přírodní vodní plocha, včelnice, kompostéry a užitková zahrada.

Naučný botanický park v každé roční době poskytuje příjemné prostředí pro studenty, akademiky. Je oázou pro divoce žijící zvířata. Mezi jeho obyvatele patří zpěvní ptáci, veverky, ježci, čolci, žáby, motýli, hmyz. Mezi pravidelné návštěvníky patří volavky, příležitostnými návštěvníky ze Střížovického vrchu (výběžek Českého středohoří) jsou srnci či lišky.

V areálu Naučného botanického parku se pořádají také vzdělávací akce pro žáky i učitele okolních základních i středních škol, letní školy a tábory, výstavy (výstava kaktusů a sukulentů, masožravých rostlin aj.) a realizací kurzů dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků (DVPP), včetně kurzu Přírodní školní zahrady.

Naučný park byl založen v roce 2019 při výstavbě Centra biologických a environmentálních studií PříF UJEP a 13.6. 2023 byl certifikován jako Přírodní ukázková zahrada.

 

Adresa zahradyKatedra biologie PřF UJEP, Za Válcovnou 1000/8, 400 96 Ústí nad Labem

Kontaktní údaje: Bc. Iva Hájková, sekretářka katedry biologie, místnost: Za Válcovnou 1000/8, Ústí nad Labem, telefon: +420 475 283 616 / +420 475 283 613, web: https://biology.ujep.cz/cs/personalni-slozeni/sekretariat/

GPS souřadnice objektu: 50°39’54.814″N 14°0’13.276″E

Otevírací doba: během akcí pro veřejnost, pro skupiny po předchozí domluvě

Doplňující informace: 

Vstup zdarma.

Komentované prohlídky v českém a anglickém jazyce.

Herní prvky pro děti – v této chvíli nejsou.

Vstup psů – výjimečně (po domluvě).

Virtuální prohlídka zde https://my.matterport.com/show/?m=wkBW1Bkw2ci

Date
25.7.2023
kategorie
ukázkové zahrady, Ústecký kraj
štítky
výuková
Follow Us

Login

Lost your password?