Soutěž “Park roku 2023” má své zástupce i z řad přírodních zahrad.

Přinášíme vám aktuální zprávy o průběhu soutěže Park roku 2023. V letošním ročníku mají přírodní zahrady dvě želízka v ohni. Jde o Přírodní park rodiny Mačurových Lom sv. Anna a Zahradu Rozmarínek v Petrávči u Velkého Meziříčí.

Lom sv. Anna

Hlasujte a vyberte ten nejlepší. Hlasování bude zahájeno 15.9. 2023 a ukončeno 15.10. 2023.  Park, který obdrží nejvíce hlasů, získá CENU VEŘEJNOSTI.

Jak jistě víte, byla pravidla soutěže v letošním roce významně změněna. Nově bylo možno přihlásit do soutěže nejenom parky, ale veškerá díla krajinářské architektury ve veřejném prostoru. Termín přihlášení děl byl stanoven do 30.8. 2023. A kolik děl se nakonec do soutěže přihlásilo?

Spojení dvou organizací – Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu, z. s. (SZKT) a Svaz zakládání a údržby zeleně, z.s. (SZÚZ) a rozšíření soutěže na další díla krajinářské architektury vedlo k rekordnímu zájmu o účast. S potěšením vám můžeme oznámit, že do letošního ročníku soutěže je přihlášeno 30 děl, což je nejvíce v celé její historii! Soutěžní díla jsou rozmístěna téměř po celé republice a tematicky jsou velmi pestrá. Kromě dvanácti parků tak soutěží například úprava náměstí, veřejný prostor administrativního centra, okolí kulturního domu, venkovská náves, prostor mezi bytovými domy, zámecká zahrada a další díla.

Zahrada Rozmarínek

Z přihlášených děl nyní odborná porota na základě zaslaných podkladů vybere ta, která postoupí mezi finalisty a porota je bude osobně hodnotit  přímo na místě. Toto hodnocení proběhne ve dnech 25. – 27. září 2023Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže proběhne 19. října 2023 v Humpolci, tedy ve městě, kde se nachází vítězné dílo posledního ročníku soutěže (2021), kterým je park Stromovka.

Spolupráce dvou profesních organizací a modifikace soutěže pomohla k rozšíření zájmu o soutěž a je skvělou příležitostí k propagaci krajinářské architektury i k zdůraznění významu zakládací a následné péče. Proto prosím soutěži věnujte pozornost a pomozte ji propagovat směrem ven a hlasujte o Cenu veřejnosti! Od 15. září 2023 do 15. října 2023 mohou lidé rozhodnout, které přihlášené dílo získá Cenu veřejnosti. Všechna přihlášená díla jsou představena na www.parkroku.cz

Více o průběhu soutěže se dočtete v samostatné tiskové zprávě, kterou přikládáme ZDE.    

Login

Lost your password?