Být s dětmi venku a v zahradě se dá v každém ročním období a stačí málo – Otevíráme zahrady dětem!

O prvním listopadovém víkendu jsme zakončili druhý běh kurzu „Otevíráme zahrady dětem“. Celý kurz o rozsahu 34 hodin běžel od září 2023 do listopadu 2023.

Na úvodním setkání na Lipce, pracoviště Kamenná jsme se věnovali zahradám – jak ji uzpůsobit pro děti, jakým zahradnickým pracem se s dětmi, v kterém ročním období, věnovat. Následovala i praktická ukázka výukových aktivit v lipkové Zahradě u řeky. Navštívili jsme i soukromou zahradu Petry Štěpánkové, kde jsme se dozvěděli, jak podporovat hmyz, ptáky a další živočichy v zahradě.

Do závěrečného setkání v Ekocentru Chaloupky v Balinách u Velkého Meziříčí jsme se ještě 2x setkali při webinářích – první na téma „Zahradničení v době klimatické změny“ vedla Dana Křivánková. Druhý se věnoval tomu, jak si naplánovat a vést volnočasové aktivity, zejména kroužky a tábory a lektorkou byla Pavlína Křivanová.

Třídenní setkání na Balinách nepřineslo jen zážitek z místa, kde se věnují především zahradní terapii, ale zejména prohloubení lektorských dovedností a ukázky aktivit pod vedením Jany Audy. Následovaly další praktické ukázky na téma oheň – Pavlína Křivanová nám ukázala, jak se dá s dětmi tvořit i vařit bez přístupu k elektřině. Poslední den účastnice prezentovaly svoje vlastní programy, které připravují pro děti na svých zahradách. Témata byla různorodá – čmeláčí program, zpracování vlny, podpora živočichů v zahradě, stromy, téma hospodaření – pěstování, chov zvířat, a hlavně zodpovědné chování.

Účastníci kurzu mají k dispozici i širokou škálu materiálů k samostudiu, přístup k webinářům a možnosti konzultací.

Další 2 běhy kurzu proběhnou i v roce 2024 – jeden na jaře (únor – květen) a druhý na podzim (září – listopad). Pokud byste chtěli již nyní vědět více, obraťte se na koordinátorku Ivetu Machátovou (iveta.machatova@prirodnizahrada.eu). Budeme se těšit!

„V kurzu jsem se dozvěděla spoustu užitečných věcí o přírodních a zahradách obecně. Načerpala inspiraci jak pro školní, tak i svoji zahradu. Dostala pár skvělých nápadů pro práci s dětmi a tipů na výukové pomůcky. To vše v příjemné atmosféře s fajn lidmi. Určitě doporučuji všem, co tohle téma zajímá.“                         

Jana Holoubková, SVČ Letokruh Letovice

„Jsou místa, která se Vás tak hezky dotknou…jedním z nich je pracoviště Baliny – ekocentra Chaloupky na Vysočině. O víkendu nám zde skončil podzimní kurz od Přírodních zahrad – Otevíráme zahrady dětem a několik dní před tím, jsme zde byli na základním a navazujícím kurzu věnovanému zahradní terapii a osobám s vývojovým postižením. Pokud Vás tohle téma zajímá, během roku pořádají řadu kurzů jak pro pedagogy, tak sociální pracovníky. Mrkněte k nim na web www.chaloupky.cz . Skvělí lektoři, inspirace na každém kroku.“                     

Markéta Poláčková, UPZ U Lánské cesty

Login

Lost your password?