Kompost v zahradě

Minerální hnojiva byla dlouhou dobu považována za záruku dobrého růstu rostlin. Pro trvale zdravé, robustní rostliny se silným imunitním systémem je potřeba více než jen tyto „infúze živin“. Organické hnojivo – především KOMPOST – je jednoznačně na prvním místě.

V kompostu jsou všechny živiny po ruce: Když kompostujete svůj zelený a kuchyňský odpad, vyrábíte z něj plnohodnotnou výživu pro rostliny – a to zcela zdarma! Kompost poskytuje všechny důležité živiny, které půdní organismy zpřístupňují vašim rostlinám přesně tehdy, když je potřebují.

Dokonalá zahradní půda díky kompostu: obejdete se bez umělých (chemicko-syntetických) hnojiv. Místo toho si použitím vlastního kompostu na zahradě zajistíte kyprou, jemně drobivou, úrodnou půdu, která optimálně ukládá vodu a živiny a je dobře provzdušněná – pro optimální růst rostlin, bujnou zeleň a bohatou úrodu.

Organismy v kompostu jako zdravotní policie: Mnoho drobných mikroorganismů ve vašem kompostu vám pomáhá udržovat zdravou zahradu tím, že jednoduše potlačuje půdní choroby, chrání kořeny rostlin a posiluje imunitní systém rostlin.

Založení kompostovací hromady – takto to funguje: Kompostovací hromadu umístěte tak, aby byla co nejpřístupnější a byla rychle dostupná z kuchyně a byla v polostínu. Přímý kontakt s půdou, na které leží, je důležitý kvůli pohybu půdních mikroorganismů dovnitř a ven. Při zakládání se ujistěte, že máte dobrou směs mokrého/zeleného materiálu (zbytky zeleniny, posekaný trávník) a suchého/hnědého materiálu (listí, drcené odřezky keřů).

Kompostování znamená ochranu klimatu: Půda bohatá na humus ukládá CO2. Kdo kompostuje na vlastní zahradě a obejde se bez snadno rozpustných minerálních hnojiv, chemických pesticidů a rašeliny, vytváří humus a osobně přispívá k ochraně klimatu!

Zdroj: Natur im Garten – Kompost im Garten

Překlad: Jitka Machová, poradce spolku Přírodní zahrada, z.s.

Login

Lost your password?