Ohlédnutí za konferencí “Zahradní terapie pomáhá” 7.-9.3.2024 v německém Neulingenu v Sasku-Anhaltsku

Zahradní terapie – pro všechny – mladé i staré.

Setí – pěstování – sklizeň jsou činnosti, které mohou přinášet velké uspokojení a smysl.

V zahradní terapii se zahradnické činnosti využívají ke zlepšení zdravotního stavu a pohody.  To pomáhá lidem navázat osobní a uvolněný kontakt se sebou samými a svým okolím. Prostřednictvím práce s rostlinami, jejichž potřeby a reakce se odrážejí v lidech, lze určit tempo vlastní aktivity a terapeuticky využít rozmanité pozitivní účinky přírody.

Za tímto účelem jsou pravidelně nabízeny akce, které zahradním terapeutům umožňují výměnu názorů a komunikaci se zúčastněnými lidmi. Přednášky na téma teoretických přístupů a praktických cvičení a také seznámení s místy pro zahradně-terapeutická cvičení posilují předávání znalostí a pocit sounáležitosti.

To bylo také tématem odborného kongresu v Neulingenu v Sasku-Anhaltsku ve dnech 7. – 9. března 2024, který byl určen především pro zájemce z řad zahradníků, zdravotních sester, ergoterapeutů a fyzioterapeutů a jehož součástí byly přednášky, praktická cvičení a návštěvy různých zařízení. Na tomto základě vznikl projekt “Zahradní terapie pomáhá” – mimo jiné zajišťuje vzájemné návštěvy (organizací a zástupců z oblasti zahradní terapie a zahradnictví a dalších cílových skupin projektu) a lidé se tu přeshraničně seznamují s předáváním odborných znalostí a zkušeností na téma zahradní terapie v teorii a zejména v praxi.

Tato akce se uskutečnila za podpory “Česko-německého fondu budoucnosti”, který pomáhá tvořit mosty mezi Němci a Čechy. Fond budoucnosti podporuje především projekty, které sbližují obyvatele obou zemí a umožňují a prohlubují poznání jejich životního prostředí, společné kultury a historie.

Jsme hrdí na to, že jsme mohli spolupracovat s kolegy a kolegyněmi z České republiky a Německa na tomto projektu, který je cenný pro všechny zúčastněné.

Autor:

Christa Ringkamp a tým

Neue Wege gUG (v překladu – Nové cesty)

Login

Lost your password?