Zákaz plošné aplikace nebezpečného herbicidu glyfosát

Vítáme slib ministra zemědělství Tomana zakázat plošnou aplikaci nebezpečného herbicidu glyfosátu.

Glyfosát je účinnou složkou mnoha herbicidů, např. u nás známého a dobře dostupného přípravku RoundUp. Patří k nejprodávanějším a nejuniverzálněji používaným herbicidům, k hubení plevele se hojně využívá nejen v zemědělství, ale také v soukromých zahradách a veřejných prostorech, jako jsou parky, dětská hřiště, okolí železnic apod. V současnosti je k likvidaci plevelů na veřejných prostranstvích schváleno zhruba 40 chemických prostředků – glyfosát je účinnou látkou u všech.

Ministr zemědělství Toman slíbil, že od ledna bude platit zákaz využívání herbicidu glyfosát na urychlení dozrávání a vysušování plodin, nebude také možná jeho plošná aplikace.

Nebezpečné používání herbicidu pro údržbu veřejné zeleně v obcích a městech i individuální používání tu však stále zůstává. Přitom alternativy k chemické likvidaci plevelů existují. Hnutí Duha, které se významně zasazuje o zákaz využívání glyfosátů jejich přehled představuje zde.

Že se obejdou bez glyfosátů dokazují některá města, např. Louny, Mělník, Brno či Praha 6 a 7. Mnohé evropské metropole, například Vídeň či švédský Göteborg, glyfosát při údržbě měst nikdy nepoužívaly, Berlín jeho užití již zastavil. Snad se stanou inspirací i ostatním městům a obcím.

Zdroj: wikipedia.org, týdeník Respekt, Hnutí DUHA

Login

Lost your password?