Evropské ceny pro ekologické zahradničení vyhlášeny

19. 11. 2019 byly v rakouském Kremsu v rámci mezinárodního sympozia vyhlášeny výsledky soutěže Evropské ceny pro ekologické zahradničení 2019. Již potřetí a navíc i s českými želízky v ohni.

Cenu vyhlašuje Evropská zahradní asociace ve spolupráci s Natur im Garten, potažmo Zemí Dolní Rakousko a Spolkovým ministerstvem pro trvalou udržitelnost a cestovní ruch Rakouska každé dva roky s cílem ocenit zrealizované, inovativní a vynikající projekty v oblasti ekologického zahradničení. Soutěž je určena zahradníkům, projektantům, obcím a místním úřadům, vzdělávacím institucím a spolkům všech evropských zemí.

Pro rok 2019 bylo možné podávat projekty ve třech kategoriích:

  • Městské zelené plochy – ekologicky navržené a kultivované
  • Uživatelsky příjemné zelené plochy a zahradní projekty v oblasti gastronomie / hotelového průmyslu a komerčních prostor
  • Kreativní zahradnictví ve městě

Do soutěže se přihlásilo celkem 68 projektů z deseti zemí. Českými želízky v ohni byly projekty Přírodní zahrady společnosti dm se sídlem v Českých Budějovicích a Ukázkové přírodní zahrady u firmy Litobal v Lažínkách u Moravských Budějovic, obě podané v kategorii firemních zahrad.

Mezinárodní odborná porota při hodnocení projektů posuzovala následující kritéria:

  • respektování přírody a biologické rozmanitosti
  • optimalizace ekologických procesů a metod v řízení zahrady
  • optimální ekologická péče a výběr rostlin v souladu s příslušným místem
  • zavádění inovativních a udržitelných myšlenek
  • zvyšování povědomí veřejnosti o ekologickém zahradnictví
  • sociální aspekty s modelovým charakterem

Z podaných projektů nominovala porota 30 projektů (v každé kategorii 10). Ty byly při sympoziu 19.11.2019 v rakouském Kremsu představeny a večer byli slavnostně vyhlášeni vítězové. Hlavní ceny obdrželi:

  • v kategorii Městské zelené plochy rakouské město Tulln za projekt „Umělecká a rekreační oblast Donaulände Tulln“
  • v kategorii Firemních zahrad Centrální park pro Campus Hofmann La-Roche z města Kaiseraugst ve Švýcarsku 
  • v kategorii Kreativní zahradnictví ve městě londýnský projekt Regent´s Canal Living Watarway.

Vítězné projekty získaly speciální plaketu “Natur im Garten” a finanční odměnu ve výši 1.000 EUR.

V kategorii Firemních zahrad uspěl i jeden z podaných českých projektů. Jan Nussbauer, poradce spolku Přírodní zahrada, projektuje v rámci své firmy Herba Grata z Radonic především trvalkové výsadby. V letech 2014-2015 navrhl a zrealizoval firemní zahradu u sídla společnosti dm drogerie markt v Českých Budějovicích. A tento projekt si do Kremsu dojel pro jednu ze dvou zvláštních uznání poroty ve své kategorii. Srdečně gratulujeme, jak projektantovi, tak společnosti dm a děkujeme jim za jejich přínos k ekologii i estetičnosti našeho prostředí.

Všechny letos nominované i vítězné projekty a další informace včetně informací z minulých ročníků soutěže najdete v německém a anglickém jazyce zde.

Login

Lost your password?