Seminář s exkurzemi Ekologická péče o veřejnou zeleň pro zástupce obcí v Jindřichově Hradci a okolí 18.-20.9.2022

Na úspěšnou letní akci v rámci projektu „Obce společně pro přírodu a ochranu klimatu II – občané, přidejte se“ pak ve dnech 18.-20.9.2022 navázal druhý seminář s exkurzemi pro zástupce obcí na téma ekologického plánování, realizace a údržby veřejné zeleně, který byl podpořen Česko-německým fondem budoucnosti a Městem Jindřichův Hradec. Zúčastnilo se ho na 30 zástupců měst a obcí a dalších odborníků z České republika a z Německa a hlavním místem konání se stalo Město Jindřichův Hradec, které nás podpořilo rovněž organizačně především prostřednictvím Odboru životního prostředí. Hlavním tématem akce se stalo zapojení občanů do plánování a údržby veřejné zeleně.

V rámci odborného semináře byl představen sortiment rostlin pro přírodní zahrady u školských zařízení a zařízení sociální péče a příroda ve městě. Architekt Města Jindřichův Hradec pak představil aktuální projekty veřejné zeleně ve městě a způsob jejich projednávání s veřejností a zástupce Nadace Via možnosti podpory z jejich nadace. Vrcholem hlavního dne konání akce byla prohlídka veřejné zeleně města a Krafferovy zahrady, původně klášterní zahrady, která dlouhá léta také fungovala jako zahradnictví a v současné době dochází k její obnově a znovuotevření veřejnosti.

Poslední den akce byl ve znamení exkurzí za příklady dobré praxe. Cílem byla veřejná zeleň první Obce Přírodní zahrada, kterou se stala Obec Roseč v Jihočeském kraji, dále pak Přírodní zahrada Veverčí dvůr rovněž v Roseči. Veřejnost byla zapojena také do plánování veřejné zeleně ve městě Strmilov. Hlavními tématy, která je propojují, jsou víly, voda a trvalky. Program akce byl ve velmi přátelské atmosféře zakončen a účastníci z obou zemí se rozloučili na farmě v Horních Dvorcích.

Tisková zpráva s fotografiemi ke stažení ZDE.

Login

Lost your password?