Proč je důležité otevřít zahrady dětem

Děti čeká úplně jiný svět a to doslova. U nás zatím jen plíživě, za což můžeme děkovat, se projevují dopady klimatické změny. A pokud máme zahradu, na které něco pěstujeme, potýkáme se s tím každodenně. Jak změna dopadne na lidstvo bude záležet na tom, co s tím uděláme, jak se na to připravíme, jak se přizpůsobíme. Zahrada je super místo, kde dětem můžeme ukázat, jak má příroda vlastní pochody a jak je jen na nás, jak s ní budeme nejlépe spolupracovat. Jak svoji činnost směřovat k tomu, abychom kompenzovali, či alespoň umírnili někdy nepředvídatelné změny. Jak hospodařit s dešťovou vodou, jak udržet půdu zdravou, jak si zajistit vlastní jídlo. A hlavně, že nic není bez práce. Když si vezmeme třeba takové zalévání. Když jsou dítku třeba 3 roky, nadšeně běhá s konvičkou, i když musí mnohokrát. Když je starší, zalévá s kyselým obličejem, i když už unese velkou konev a musí jít třeba jen 2x. Pak se na nějakou dobu přestane na péči o podílet úplně, nebo jen nárazově a když už není vyhnutí. Nicméně, nese si v sobě z dětství vzpomínku a dovednost pravidelné péče, abychom mohli sklidit úrodu.

Jsou tři stupně, jak se děti seznamují s přírodou. Nejprve si ji zamilují – malé dětí si v sobě nenesou předsudky, že něco je škaredé, nechutné, to se učí až do nás. Takže malé děti bez obav pozorují pavouky, brouky, žížaly, berou je do ruky. Následně je důležité, aby se naučily přírodu znát a chápat. Nejen jak se která kytka, živočich či kámen jmenují, ale jak fungují různé procesy v přírodě. Tyto dva pilíře dávají pak základ k tomu, že budou přírodu chránit.

V pestré přírodní zahradě mohou děti kolem sebe vnímat množství barev, vůní, tvarů, zvuků a chutí. Mají prostor a podněty pro svobodnou hru a pro rozvoj manuální a fyzické zdatnosti. Nebo tam mají prostě jen místo, kde se uvelebí a nechají vše kolem sebe jen tak plynout. Kdy a kde jim lépe vysvětlit, že ranní rosa tu není od toho, aby nám umáčela boty, ale že přináší vláhu rostlinám a živočichům? S těmi staršími můžeme třeba probrat i o jaký fyzikální a meteorologický jev se jedná. Nebo že ptáci na zahradě nežijí proto, aby nám pěkně zpívali či káleli na auta, ale že je jim potravou hmyz, který by nás jinak obtěžoval ve velkém, či plody a semínka rostlin a dřevin, čímž přispívají k jejich rozmnožování. Že s trochou přičinění si můžeme na zahradě vypěstovat malou lékárnu na běžné neduhy, vypěstovat si koření, které nám ochutí jídlo, vypěstovat si vlastní jahody, okurky, rajčata, mrkev, vysadit keře a stromy, abychom si vlastnoručně mohli natrhat rybíz, třešně, jablka, hrušky …

Jsou činnosti, které děti v zahradě mohou provozovat bez pomoci dospělých, nebo s minimální pomocí, to záleží na věku, a jsou činnosti, při kterých jsme jim my dospělí jakýmisi průvodci. Mohou to být děti vlastní, děti v lesním klubu, v lesní školce, v kroužku, nebo i z celé školní třídy.

Dovednosti, jak se stát dobrým průvodcem dětí po zahradě, si můžete osvojit v kurzu „Otevíráme zahrady dětem“, který bude kombinovanou formou probíhat od září 2023. Kurz má rozsah 32 hodin. Potkáme se na 2 webinářích a 2x naživo, plus získáte materiály k samostudiu. Kurz je vhodný pro soukromé majitele zahrad, pro vedoucí kroužků, průvodce v lesních klubech a školkách i pro další zájemce.

Podrobnější informace ke kurzu naleznete v odkazu ZDE.

Autor článku:

Iveta Machátová, poradkyně pro přírodní a školní zahrady

Login

Lost your password?