Naše přírodní zahrady výtečně obstály v konkurenci 72 přihlášek do soutěže o Evropskou cenu za ekologické zahradničení 2023

Evropskou cenu za ekologické zahradničení získali sice Baden (Dolní Rakousko), Kortrijk (Belgie) a Berlín, ale ani 4 přihlášené zahrady z České republiky neskončily až na chvostu. Naopak se Školní farma Magic Hill Říčany, Geopark Říčany, Lipka Lipová Brno i Mateřská škola Řestoky dostaly jako součást kategorie Učení v zahradě do výběru 30 nejlepších projektů celé soutěže a poslední jmenovaná organizace získala navíc zvláštní ocenění v této kategorii.

Prezident “Evropské zahradnické asociace – Natur im Garten International” Wolfgang Sobotka, radní pro ochranu přírody René Zumtobel a Christa Lackner, jednatelka “Natur im Garten”: “72 přihlášek z 10 evropských zemí ukazuje velký zájem a úspěch projektu “Přírodní zahrada”. Toto ocenění je významným evropským vyznamenáním za vynikající ekologické a zahradnické počiny vzorového charakteru.”

Školní farma Magic Hill Říčany

V pátek 13. října 2023 byla ve velkém sále Zemského domu v Innsbrucku již popáté udělena “Evropská cena za ekologické zahradničení”. Ocenění předával prezident Wolfgang Sobotka společně s René Zumtobelem, státním radou pro ochranu přírody, a Christou Lackner, jednatelkou společnosti “Natur im Garten”. Byl vyzdvižen význam ekologických úprav zahrad a zelených ploch a jejich přírodě blízké údržby jako důležitého opatření pro ochranu klimatu a zachování biologické rozmanitosti v městských oblastech: “Ekologická koncepce předložených projektů ukazuje, jak lze zajistit a podpořit ochranu přírody a životního prostředí přímo před dveřmi našeho domu.”

Význam “Evropské ceny za ekologické zahradničení” podtrhuje 72 přihlášek z deseti zemí. “Pátý ročník Evropské ceny opět ukázal na obrovskou inovativnost a rozmanitost přihlášených zahrad z mnoha evropských zemí. Ekologické pojetí našich zahrad a zelených ploch tak získává další mezinárodní význam,” zdůrazňuje Wolfgang Sobotka, prezident Evropské zahradnické asociace – Natur im Garten International.

Zemský radní René Zumtobel: “Ať už se jedná o silnice, sídliště nebo průmyslové areály – naše vysoká životní úroveň znamená, že je zde mnoho nepropustných povrchů a stále méně volné půdy pro přírodu. O to důležitější je, abychom se k našim původním rostlinám a živočichům chovali šetrně, chránili je a zachovávali. Také v Tyrolsku zájem o zahradničení zaměřené na přírodu – také díky projektu ‘Přírodní zahrada’ – již několik let trvale roste.

“Zahrady a zeleň jsou místem klidu a odpočinku pro tělo, mysl i duši a nabývají stále většího významu jako místní rekreační zóny. V době klimatických změn a úbytku biologické rozmanitosti je proto o to důležitější představovat udržitelné projekty, které spojují ekologické, sociální a zdravotní aspekty,” říká Christa Lackner, jednatelka společnosti “Natur im Garten”.

Lipka Lipová Brno

Vítězové vybraní ve 3 kategoriích

Mezinárodní porota v čele s ekologickým zahradníkem Karlem Plobergerem vybrala vítězné projekty:

Vítězství v kategorii “Městská zeleň šetrná ke klimatu” získala obec Baden za projekt “Zahradní město Baden – ekologie se setkává se světovým dědictvím”. V kategorii “Učení v zahradě – přírodní zážitkové zahrady ve školkách, školách a vzdělávacích institucích” zvítězil projekt “Klimaatspeelplaats” VBS Sint-Paulus v belgickém Kortrijku. V kategorii “Zahrady pro návštěvníky se zaměřením na zvyšování povědomí lidí o biodiverzitě a ekologickém zahradničení” získal Evropskou cenu za ekologické zahradničení 2023 německý projekt “První berlínský park Piko: zapoj se, zažij, užij si”.

Evropská cena za ekologické zahradničení 2023

Evropská cena za ekologické zahradničení 2023 oceňuje vynikající, realizované, vysoce kvalitní projekty a úspěchy ve třech kategoriích, které jsou založeny na ekologickém zahradničení. Hledáme inovativní a udržitelné projekty vzorového charakteru, které jsou navrženy tak, aby byly blízké přírodě, jsou ekologicky udržované a mohou zahrnovat i sociální a ekonomické aspekty. Účast v soutěži byla otevřená pro všechny. K účasti byli vyzváni zejména zahradníci, projekční kanceláře, obce a místní úřady, vzdělávací instituce, výzkumné organizace, iniciativy a sdružení ze všech evropských národů.

Mateřská škola Řestoky

“Natur im Garten”, zastoupená spolkovou zemí Dolní Rakousko, a “Evropská zahradnická asociace – Natur im Garten International”, “Natur im Garten” GmbH a “Natur im Garten” Service GmbH udělují tuto cenu jako uznání za vynikající ekologické zahradnické výsledky. Celoevropskou cenu uděluje mezinárodní odborná porota. Porota vybírá v každé kategorii jeden vítězný projekt. Další kolo soutěže bude vyhlášeno opět za rok 15.11.2024 a výsledky budou vyhlášeny za 2 roky na podzim roku 2025. Přemýšlejte již nyní, jaký projekt byste mohli přihlásit. O kategoriích příštího kola vás budeme informovat již na jaře příštího roku.

Slavnostní předávání cen bylo součástí pestrého doprovodného programu zaměřeného na výměnu a diskusi o mezinárodních trendech, aktivitách a vizích týkajících se zahrad.

Kompletní výsledky soutěže v roce 2023 (v NJ a AJ) včetně přehledu všech 30 nominovaných projektů najdete zde (o těch nejdůležitějších a o českých úspěších vás budeme informovat v příštích číslech našeho newsletteru): European Award for Ecological Gardening – „Natur im Garten“

Fotografie z vyhlášení a předání cen 13.10.2023 v Innsbrucku:

European Award for Ecological Gardening 2023 – „Natur im Garten“

Tisková zpráva k vytištění zde.

Login

Lost your password?